Almás pite
Hozzávalók a tésztához: 35 dkg liszt, 1 csg. sütőpor, 25 dkg margarin, 5 dkg porcukor, 1/2 csg. vaniliás cukor, 2 egész tojás, csipet só, kb. fél dl tej.
Töltelékhez: 6-8 szem alma (illetve annyi, amilyen vastag tölteléket szeretünk) ízlés szerint porcukor, fahéj, reszelt citromhéj.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 2 részre osztjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, zsemlemorzsával meghintjük.
Az almát lereszeljük ízlés szerint cukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal megpároljuk. Ha kihült kicsavarjuk, egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd előmelegített sütőben sütjük.
Anyós süti
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 6 dkg zsír vagy 8 dkg margarin, 2 evőkanál átszitált kakaópor, 1/2 csg. szalalkáli és annyi tej, hogy jól gyúrható legyen.
Ezekből a hozzávalókból tésztát gyúrunk, ketté osztjuk és vajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral beborított) tepsi hátán 2 lapot sütünk.
Piskótához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 15 dkg liszt, 3/4 csg. sütőpor.
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a porcukorral (és kevés vízzel), majd ha a cukor jól elolvadt hozzákeverjük a liszttel elkevert sütőport, majd megsütjük.
Krémhez: 1 liter tej, 3 csg. vaníliás puding, 25 dkg cukor, 4 tojás fehérje. Szokásos módon elkészítjük a pudingot. Míg a tej forr, a tojások fehérjét kemény habbá verjük. Amikor a puding elkészült, míg FORRÓ, óvatosan, fakanállal belekeverjük a tojások habját. Azonnal töltjük a lapok közé!!
A krémet csak akkor készítsük el, amikor már a lapokat és a piskótát is megsütöttük és kihültek.
Ha minden hozzávaló elkészült, rakjuk össze a sütinket:
Kakaós lap, erre kenjük a még meleg krém felét, rátesszük a piskótát, majd megkenjük a másik fele krémmel, erre rakjuk a második kakaós lapot. Így a sütink elkészült, és hagyjuk kihülni. 1 napig hagyjuk állni, másnapra könnyű, puha finom sütit ehetünk! Több napig eltartható!
Bögrés mákos (1 bögre kb. 3 dl)
Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 1 csg. sütőpor.
A tojást habosra keverjük a margarinnal, cukorral és fokozatosan hozzáöntjük a tejet, majd a liszttel elkevert sütőport és a mákot. Előmelegített sütőben megsütjük. Készíthetjük mák helyett dióval is!
Borzas Kata
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor.
A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk. A tészta 3/4 részét kinyújtjuk, tepsibe fektetjük. Megkenjük lekvárral (bármilyen íz lehet, ki milyent szeret), majd a maradék tésztát ráreszeljük és így sütjük meg.
Ebből a tésztából készíthető a linzer karika is! Ha karikát készítünk, a tésztát kinyújtjuk karikákat szaggatunk, (1 teli és 1 középen lyukasat) és ezeket sütjük meg. Ha kihültek, lekvárral töltjük.